Kasvattajan jatkokurssin ajatuksia

19.11.2020

Olin viime viime viikonloppuna Kuopiossa kasvattajan jatkokurssilla. Suurin osa osallistujista oli jo pitkän linjan konkareita kasvattajina, mutta oli lisäkseni muutama muukin jolla ei vielä yhtään pentuetta ollut. Toivottavasti se on näin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty 😉

Kouluttaja Teija Viljanmaa ei turhaan saanut kehuja jo esittelyissä! Ammattilainen isolla A:lla. Sisältö oli laaja ja monipuolinen. Käydyt keskustelut olivat mielenkiintoisia ja erittäin ajatuksia herättäviä. Oikeasti miten tärkeitä sopimusasiat ovat ja se, että käytetään Kennelliiton virallisia sopimuspohjia! Myöskin kirjanpidon tärkeyttä painotettiin ja sen olen jo aloittanutkin tämän vuoden (2020) alusta, kun toiveissa oli että toiminta käynnistyisi jo tänä vuonna. Oma kennel toimintani tulee varmasti olemaan pienimuotoista aina hamaan tappiin, mutta silti numerot ja tositteet täytyy olla oikein jos tarkastus kohdalle osuu. 

Eniten jäin miettimään sijoituskoira asiaa. Olen sitä paljon miettinyt jo aiemminkin. Haluanko sijoittaa jossain vaiheessa? Luotanko toiseen niin paljon, että annan hänelle minun omaisuuttani sijoitukseen? Sijoituskoira on kasvattajan sijoitus tulevaisuuteen. Se on sijoitus rodun eteen, sen parantamiseksi. Nimensä mukaisesti sen oletetaan olevan sijoitus eli jotain arvokasta, jonka arvo nousee. Fakta on kuitenkin se, etten voi lisätä kotona asuvien koirien määrää liiallisuuksiin, niin jossain vaiheessa, jos haluan toimintani jatkuvan ja olevan suunnitelmallista, on minun pakko etsiä yhteistyökykyisiä koteja koirien sijoittamiseksi. Mutta millainen sen sijoituskoiralle sopivan kodin pitäisi olla? Plussaa on tottakai harrastuneisuus, mutta ei ketään voi siihen pakottaa. Porkkanoita voi kepin sijaan kokeilla 😉 Ensisijaista sijoituskodin kohdalla on koiran hyvinvointi sekä perheenjäsenyys, ja se ymmärrys siitä, että sijoituskoira on minun sijoitus tulevaisuuteen. Jos uskallat vielä näiden ajatusten avauksen jälkeen ottaa yhteyttä ja tutustua potentiaalisena sijoituskoiran ottajana, niin bravo -otan sinut avosylin vastaan (kuvainnollisesti näin korona-aikaan) 🥳🤣 #sijoituskoira 

Ja se luonne! Sitä ei voi liioin painottaa. Epävarma vs. arka. Toinen ei ole jalostuskoira, toinen voi hyvinkin olla. Colliessakin ikävä kyllä näkee välillä mm. näyttelykehässä oikeasti arkoja koiria jotka jähmettyvät tai yrittävät paeta paikalta tuomarin lähestyessä. Nämä pitäisi vaan kylmän viileästi karsia pois jalostuskäytöstä, vaikka ulkomuoto olisi miten hieno. Ja piste.

Nyt sitä pitäisi vielä tehdä toimintasuunnitelma kennelilleni, että saan kasvattajan jatkokurssin hyväksytysti läpi. Aloitettu on, mutta kun joulu tuli aikaisin ja tuo uusi kirja polttelee jo näpeissä!